Proeven uitgevoerd met de AiroFresh®1000 op aardbeien, verse boontjes, suikermaïs en broccoli. (vertaling)

Het doel is om na te gaan of de werking van de AiroFresh®1000 enige invloed heeft op het verlengen van opslag duur en/of het uitstalleven.

Procedure
De boven vermelde producten werden vers geoogst en in een kleine opslagruimte gedurende 50 uren met AiroFresh®1000 geplaatst.

Gelijkaardige hoeveelheden werden ook in en koelruimte zonder een AiroFresh®1000 toestel geplaatst.
Alle producten werden dan vervolgens uit de koelruimte verwijderd en bij een omgevings temperatuur gehouden, variërend van 7° tot 25°C. Gedurende 5 dagen, werden er om de 24 uur waarnemingen gemaakt.

Test resultaten:

Broccoli

Op de zesde dag, na het verwijderen uit de koelruimten werden de eerste tekens van vergeling (roosjes) bij de onbehandelde broccoli vastgesteld. Op de 7 de dag waren alle roosjes geel.

De behandelde broccoli vertoonde enkel aan de basis een lichte vergeling maar bleef voor de rest groen.
Waterverlies was in de beide gevallen hetzelfde. Voor de behandelde broccoli was het verlies een weing minder uitgesproken.

Conclusie
De AiroFresh® blijkt in staat te zijn om de opslagduur en het uitstalleven van de broccoli te verlengen met behoud van de kwaliteit.

Aardbeien

Dezelfde procedure werd togepast op aardbeien verpakt in 2 types van doosjes.

  1. Opslag in verschillende lagen van doosjes.
    Pas na 5 dagen was er een visueel verschil te zien tussen beiden objecten. De onbehandelde aardbeien vertoonden de eerste tekenen van kwaliteitsverlies.
    Op dag 6 was er een achteruitgang van de kleur (doffe vruchten).Bij dag 7, was reeds 50.2% slecht.
    De behandelde vruchten behielden hun glans en het vruchtkroontje zijn frisse groene kleur. Het kwaliteitsverlies van de vruchten ving aan vanaf dag 6. Op dag 7 waren 25,80% van de vruchten slecht.
  2. Enkele laag
    De test verliep op eenzelfde wijze als voor de meerlagen verpakte aardbeien. Met dit groot verschil dat de éénlagige verpakking het % slechte vruchten een stuk minder was. Het gewichtverlies is in beide gevallen ongeveer hetzelfde.

Conclusie
Het behandelde fruit was betekenisvol beter dan het onbehandelde. Zonder twijfel is het gebruik van een AiroFresh® voor aardbeien een aanrader.

Suikermaïs

In het geval van de suikermaïs werd er weinig verschil waargenomen tussen de behandelde en niet behandelde suikermais. Dit is te wijten aan het feit dat de suikermais niet snel zijn kwaliteit verliest. Hier geeft de AiroFresh® geen bijgevoegde waarde aan het product tenzij een lange bewaring het geval zou zijn.

Verse boontjes

De verse boontje, behandeld of niet, vertoonden geen waarneembaar verschil. Daar de boontjes mechanisch geoogst werden, zijn deze beschadigd en vertonen vele invalspunten voor schimmels en bacteriële organismen.

De verkleuring werd duidelijk zichtbaar vanaf dag 6 en 7. De eerste rottingsverschijnselen waren evident.

De beste oplossing voor mechanisch geoogste boontjes is het gebruik, van UV- sterilisatie via het water om de mechanische beschadigingen te ontsmetten.

D.A.Muir