Procedures voor het koelen van vruchten gevoelig voor interne bruinverkleuring.

Het is algemeen bekend dat gevoelige rassen verhoogde niveaus van interne bruinverkleuring kunnen lijden als ze te snel afgekoeld worden.

Pink Lady® appelen moeten bijvoorbeeld stap voor stap gekoeld worden. Steenvruchten die snel gekoeld worden  verhoogt men de krimp van de vruchten. Qtee® peren lijken hetzelfde lot beschoren.

Het meest effectieve systeem wanneer het oogsten gebeurt  in warme omstandigheden is het fruit voor een paar minuten onder te dompelen in koud water. Dit kan de veldtemperatuur verminderen met 5 / 10° zonder schade aan het fruit te veroorzaken. Het koude water fungeert als een geleider die een deel van de vrucht warmte verwijdert zonder dat de vrucht vochtverlies lijdt.

Met betrekking tot QTEE, volgens mij, is de procedure van snelle koeling  totaal verkeerd.

De juiste manier om dit te doen is de stapsgewijze koeling.  Stapsgewijs de temperatuur in de koelruimte met 5° doen zakken zodat u na 2-3 dagen het gewenste peil bereikt heeft.

Als u AiroFresh® in de koelruimte installeert, zal er geen rijping plaatsvinden daar het ethyleen wordt vernietigd.

De belangrijkste factor voor AiroFresh®, is afgezien van juiste plaatsing,dat 24/7 er een constant en voldoende luchtstroom is.

Er zijn twee manieren om dit te bereiken

  1. Je kan met ventilators van de verdampers een continue luchtstroom bereiken, dit verhoogd de vochtigheid in de koelruimte in vgl met ventilators die de cyclische werking van de verdampers volgen.
  2. Als uw verdampers cyclish zijn, installeer dan een extra ventilator aan de achterkant van de koelruimte zodat de luchtstroom is teruggestuurd naar de verdampers en het AiroFresh®-apparaatDit is uitermate belangrijk ongeacht welk fruit ook, opgeslagen wordt met AiroFresh®. De units werken onvoldoende zonder een continue luchtstroom  en werken ze niet op hun volle capaciteit.

Ik vertrouw erop dat je veel betere resultaten met QTEE® bereiken zal als u deze richtlijnen volgt.

Hetzelfde principe geldt voor alle andere producten, met uitzondering van enkele appelrassen die geen problemen ondervinden bij snelle een afkoeling bv. Granny Smith, Red Deliciuos.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de koeling door geleiding, de buitenkant snel is afgekoeld . Maar het centrum blijft heel warm. Dit kan het rijpingsproces in werking stellen, met name in paloxen met kunststofvoering. Het midden van de palox blijft voor een lagere tijd warm.

De informatie die ik verzend in relatie tot Pink Lady® opgeslagen onder CA en met AiroFresh® voor 10 maanden, spreekt voor zich in vergelijking met fruit behandeld met 1-MCP.  Het smaak profiel wordt aanzienlijk vermindert door het gebruik met 1-MCP. (Dit blijkt uit het onderzoek verricht door CTIFL France in opdracht van Pink Lady® Frankrijk). Het vochtverlies is hoger, evenals % rot en aanwezigheid van schimmels wanneer 1-MCP is gebruikt..

Ik hoop dat dit nuttig is en ik zou geïnteresseerd zijn in het kennen van de resultaten indien u overgaat tot het gebruik van de AiroFresh® technologie.

Sinds het verlaten van Berlijn  Fruit Logistica hebben twee grote koelhuis operators in Australië AiroFresh® in al hun koelruimtes geinstalleerd. Dit ten gevolge van een  zeer succesvollee van een proef zonder 1-MCP- 10 kamers in één faciliteit en 11 in een andere variërend tussen de 600 en 1100 opslaglocaties per kamer.

Neem contact met mij op als je iets anders nodig.

Vriendelijke groeten

Des

WA, Australië

Giston Consulting Services

(vertaling)